Moldovenii se întrec la gătit pentru masa de Revelion. Sfaturile nutriționistului
În perioada sărbătorilor de iarnă și în special de Revelion, moldovenii se întrec la gătit, masa de sărbătoare fiind doldora de bucate. În principiu, meniul festiv din noaptea de Anul Nou este format din mâncăruri tradiționale, indiferent de zonă, cum ar fi preparate din carne de porc, vițel și pasăre. Alții includ în meniu și pește, cum ar fi somonul afumat.
Dumitru Petruleac
INTERVIU cu procurorul general Ion Munteanu: Criza de procurori, dosarele de corupție, provocările la parlamentare și efectele Vetting-ului asupra justiției
Sistemul justiției din Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de personal, inclusiv în contextul evaluării integrității etice și financiare. Într-un interviu acordat pentru Teleradio-Moldova, procurorul general Ion Munteanu a avertizat că această situație riscă să ducă la blocaje atât în cadrul procuraturii, cât și în instanțele de judecată.
Recensământul populației 2024: Când vor fi anunțate primele date preliminare?
La sfârșitul acestei luni, vor fi anunțate primele date preliminare ale recensământului populației din acest an. Mai exact, vor fi prezentate anumite informații generale despre numărul de cetățeni din Republica Moldova și activitatea acestora, însă rezultate finale detaliate vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025, a declarat pentru Radio Moldova, comunicatoarea Biroului Național de Statistică, Alina Jalba.
Ghenadie Donos: Dacă nu vor fi îndeplinite condițiile ar putea urma greva
Protestul sindicatelor din educație, programat pentru vineri, nu va afecta procesul de studiu. La manifestație vor participa liderii sindicali și cadrele didactice care nu au ore în acea zi. Aceștea cer majorarea salariilor profesorilor cu cel puțin 15% de la 1 ianuarie, nu doar cu 9%, cum au anunțat autoritățile. Dacă revendicările nu vor fi incluse în rectificarea bugetară, sindicaliștii din domeniul educației amenință că vor ieși în ianuarie cu grevă generală. Ministerul Educației, caută soluții pentru a majora suplimentar salariile personalului din sistem.
Birocrația și lipsa infrastructurii descurajează deschiderea farmaciilor în sate: doar o treime din cele promise și-au deschis ușile
Până acum, doar o treime din numărul total de 150 de farmacii promis de autorități au fost deschise în cadrul proiectului „Farmacie în satul tău”. Birocrația și dificultățile în identificarea unui sediu adecvat ar fi principalele cauze ale ritmului lent de deschidere a acestor farmacii.
Lista electrocasnicelor care pot fi procurate prin programul de vouchere ar putea fi extinsă
Lista electrocasnicelor care pot fi procurate prin programul de vouchere ar putea fi extinsă din 2025, pentru a ține cont de necesitățile beneficiarilor, anunță reprezentanții de la Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED). În prezent, proiectul oferă doar două opțiuni: mașină de spălat și frigider. Lista ar putea fi completată cu alte aparate, cum ar fi climatizorul sau boilerul.
Tot mai mulți consumatori își revendică drepturile. Ce domenii sunt vizate
Tot mai mulți consumatori sesizează autoritățile atunci când consideră că le sunt încălcate drepturile. Responsabilii din domeniul protecției consumatorului spun că, anul curent, numărul plângerilor a crescut semnificativ față de anii precedenți pe anumite domenii.
Noi reguli pentru exportul mierii în UE. Ce condiții trebuie să îndeplinească apicultorii
Începând cu luna noiembrie, apicultorii trebuie să primească autorizații și de la Direcția Veterinară Europeană pentru produsele destinate exportului. Au intrat în vigoare și alte modificări privind dreptul de a exporta către țările blocului comunitar. Este vorba despre liberalizarea pieței și eliminarea situațiilor în care unii apicultori aveau permisiunea de a exporta miere, deși produsul nu era conform standardelor de calitate. Acest fapt afecta imaginea generală a producătorilor din țară, susțin reprezentanții Asociație Exportatorilor de Miere.
Autoritățile își propun să digitalizeze serviciile publice integral. Termenul stabilit
Servicii publice și private digitalizate în proporție de 100 de procente până în anul 2030 - este obiectivul pe care și l-au stabilit autoritățile Republicii Moldova pentru a sprijini reformele socio-economice, a reduce cheltuielile și a spori accesibilitatea cetățenilor. Obiectivul autorităților este unul ambițios, dar realizabil, dat fiind că deja jumătate dintre serviciile publice au fost digitalizate, iar beneficiile sunt vizibile
Provocările producătorilor de nuci din R. Moldova: Temperaturi înalte, recoltă slabă și piață de desfacere limitată
Temperaturile înalte, recolta slabă și piața de desfacere limitată sunt printre principalele provocări cu care s-au confruntat producătorii de nuci în acest an. Fermierii spun că pentru îmbunătățirea situației este și de mai multe subvenții din partea Ministerului Agriculturii pentru infrastructură, utilaje, de extinderea plantațiilor de nuci, dar și participarea la expoziții internaționale pentru a promova nucile pe piețele externe.
Satele din R. Moldova, modernizate: Peste 1900 de microproiecte realizate prin rețeaua LEADER
Dezvoltarea infrastructurii, proiecte de susținere a micilor afaceri și dezvoltarea unor programe sociale sunt printre cele mai mari realizări ale rețelei LEADER, care, începând din 2016, a implementat mai mult proiecte de dezvoltare rurală cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Primarii localităților beneficiare susțin că toate proiectele au fost consultate cu cetățenii.
Un nou record de angajări prin ANOFM. De la începutul anului, peste 11 mii de persoane și-au găsit un loc de muncă
Numărul angajărilor, prin intermediul Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă a înregistrat un nou record: 11 mii de persoane încadrate în câmpul muncii de la începutul anului. Totodată, instituția estimează că până la întâi ianuarie 2025 alte câteva mii de persoane ar putea obține un loc de muncă.